Για τον Tarun Nayar, τα μανιτάρια, οι παπάγιες και τα καρπούζια δεν είναι απλώς πηγές διατροφής. Είναι φυσικοί οργανισμοί με τους οποίους συνεργάζεται για να δημιουργήσει μουσική. Το αποκαλεί “οργανική μουσική,” έναν όρο που δημιούργησε για να περιγράψει τη μουσική που προέρχεται από φυτά και μανιτάρια.

Ενώ ο όρος αυτός μπορεί να είναι δημιουργία του, η “βοτανική μουσική” υπάρχει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Στις αρχές του 1900, ο Ινδός επιστήμονας Jagdish Chandra Bose ασχολήθηκε με την ηλεκτρική δραστηριότητα των φυτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρώην βιολόγος Tarun Nayar τύχαια ανακάλυψε αυτήν την έννοια και ξεκίνησε πειράματα σχετικά με τους ήχους που εκπέμπουν τα φυτά και τον τρόπο που αντιδρούν στους εξωτερικούς παράγοντες.

Όταν ρωτήθηκε πώς καταφέρνει να κάνει τα φυτά και τους φυσικούς οργανισμούς να “τραγουδούν,” ο Nayar εξηγεί: “Οι ήχοι που παράγονται από πολλούς από αυτούς τους οργανισμούς βρίσκονται πέρα ​​από το εύρος της συνήθους ακοής μας. Μετατρέπω αυτές τις ηλεκτρικές διακυμάνσεις σε ήχο.”
Ως αποτέλεσμα, οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μουσική που δημιουργείται από τον Nayar, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που μετατρέπει τις βιοηλεκτρικές διακυμάνσεις σε ρυθμούς. Η διαδικασία είναι απλή – ο Nayar χρησιμοποιεί ηλεκτρικά κλιπ για να συνδέσει τα φυτά με τα αρθρωτά συνθεσάιζερ. Αυτά ανιχνεύουν τις διακυμάνσεις στον οργανισμό που προκαλούν αλλαγές νότας που παράγουν ήχους.

Ως αποτέλεσμα, οι ακροατές ακούν τους ήχους που εκπέμπουν τα φυτά ως αντίδραση σε αλλαγές στο περιβάλλον τους ή στην εσωτερική τους λειτουργία. Ο Nayar υποστηρίζει ότι η μουσική του επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδεθούν πιο βαθιά με τη ζωντάνια του φυσικού κόσμου. “Προσπαθώ να συνθέσω μουσική που προάγει την ελπίδα και τη σύνδεση με τον φυσικό κόσμο,” δηλώνει.

Όταν ρωτήθηκε αν προσαρμόζεται στους ήχους που παράγουν τα φυτά ή τους τροποποιεί για να ακούγονται πιο ελκυστικοί, ο Nayar απαντά: “Λαμβάνω αρκετά υποκειμενικές αποφάσεις σχετικά με τις συνθέσεις (και την ποιότητα του ήχου) αυτών των ηχογραφήσεων. Είναι πραγματικά μια συνεργασία, μια που διαμορφώνω σε μεγάλο βαθμό.”

Βασισμένος στο Βανκούβερ, ο Tarun Nayar έχει δημιουργήσει μουσική από kiwis, παπάγιες, καρύδια, ανανάδες, φύλλα σφενδάμου, φτέρη, και πολλά άλλα. Ωστόσο, τα μανιτάρια τον έχουν επηρεάσει βαθιά. “Είναι αρκετά απρόβλεπτα και διασκεδαστικά να δουλεύεις μαζί τους,” δηλώνει. Επιπλέον, αναφέρει ότι το μανιτάρι amanita muscaria, το περίφημο λευκό και κόκκινο μανιτάρι από το Super Mario Bros, το βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. “Καμιά φορά είναι πολύ ενεργητικό, ενώ άλλες φορές είναι εκπληκτικά ήσυχο. Αποτελεί κάποιο μυστήριο για εμένα,” παραδέχεται.

Το εγχείρημα του Nayar, “Modern Biology,” έχει πάνω από 150.000 ακόλουθους στο Instagram. Χρησιμοποιεί πλατφόρμες όπως το YouTube, το TikTok και άλλες υπηρεσίες streaming για να μοιραστεί τη μουσική του. Όταν συζητά για τις θεραπευτικές και ψυχεδελικές πτυχές της μουσικής του, ο Nayar αναφέρει ότι έχει λάβει μηνύματα από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι η μουσική του τους βοηθά να χαλαρώσουν και να αναπτύξουν μια σημαντική σύνδεση με τη φύση. “Η Ινδία έχει μια μακρά ιστορία χρήσης του ήχου και της δόνησης για θεραπευτικούς και πνευματικούς σκοπούς. Μέσω αυτής της μουσικής, επιδιώκω να δείξω ότι ο κόσμος είναι ζωντανός, εμείς είμαστε ζωντανοί, και ότι συνυπάρχουμε σε αυτόν τον κόσμο μαζί. Πιστεύω ότι αυτή η αναγνώριση είναι, κατά βάση, θεραπευτική – και ίσως ακόμη και ελαφρώς ψυχεδελική και διευρυντική της συνείδησης,” σχολιάζει.

Παρά το επιστημονικό του υπόβαθρο, ο Nayar έχει επηρεαστεί βαθιά από την Ινδική Κλασική Μουσική, την οποία άρχισε να μελετά στην ηλικία των 7 ετών. “Οι έννοιες του ‘taal‘ και ‘raga‘ προσδίδουν σημαντική διαμόρφωση στον τρόπο σκέψης μου. Ακόμη και όταν εργάζομαι με φυτά και μανιτάρια, επιλέγω συχνά τις κλίμακες συγκεκριμένων ‘ragas’ για να αιχμαλωτίσω την ατμόσφαιρα διαφόρων ωρών της ημέρας.” Σήμερα, ο Nayar μπορεί να τον δείτε να διεξάγει σειρά ‘εκδρομών στη φύση’ όπου οδηγεί ανθρώπους σε πάρκα, συλλέγει φυτά και μανιτάρια και παρέχει βαθιές εμπειρίες ακρόασης μέσω ακουστικών, χρησιμοποιώντας ήχο και δόνηση για να συντονιστεί με τη μη ανθρώπινη συνείδηση. “Σε αυτό το κρίσιμο σημείο στον πλανήτη μας, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τη φύση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η μουσική και η τέχνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο για να μας υπενθυμίσουν ότι είμαστε μέρος ενός ζωντανού κόσμου – και ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτήν την αναγνώριση,” καταλήγει ο Nayar.

 

 

 

 

Πηγή: THE TIMES OF INDIA