Ένας πρωτοπόρος της μουσικής σκηνής, ο Goa Gil, γνωστός για τη συνεισφορά του στο χώρο της psytrance, απεβίωσε μετά από μάχη με τον καρκίνο το απόγευμα της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, στις 8:30 μ.μ. PST.

Η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του καλλιτέχνη,το πρωί της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, εκφράζοντας την λύπη για την απώλεια του. Το μήνυμα ανέφερε ότι ο Gil αφήνει πίσω του το εγκόσμιο σώμα του μετά από μια μακρά περίοδο ασθένειας.

Προετοιμαζόταν για θεραπεία λέμφωματος, αλλά η υγεία του δυστυχώς επιδείνωθηκε, αποτρέποντας τη συνέχιση της θεραπείας. Είχε μετακομίσει στην Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο για να ξεκινήσει μια διαδικασία χημειοθεραπείας τεσσερισήμισι μηνών, η οποία τον οδήγησε να ακυρώσει τις υπόλοιπες ημερομηνίες της περιοδείας του για το 2023.

Ωστόσο, μέσα σε δύο μήνες από την ύφεση στα τέλη Ιουνίου, ο καρκίνος του «επέστρεψε σε ανησυχητικά επιθετικό ποσοστό», σύμφωνα με μια ανάρτηση στη σελίδα του στο GoFundMe.

Περαιτέρω επιπλοκές της υγείας του, εμπόδισαν τους γιατρούς να κάνουν οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ή να συνεχίσουν τη χημειοθεραπεία.
Ο Gil πέρασε τις τελευταίες του μέρες περιτριγυρισμένος από αγαπημένα πρόσωπα, τα οποία τον φρόντιζαν μαζί με την οικογένειά του.

Γνωστός για τις μαραθώνιες μουσικές εκδηλώσεις του, Ο Gil πίστευε ότι η δύναμη της ηλεκτρονικής μουσικής προκαλεί πνευματικές εμπειρίες και φιλοξένησε μεγάλης κλίμακας καθηλωτικές συγκεντρώσεις όπου οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να “χάσουν” τον εαυτό τους στον ρυθμό και τη μελωδία.
Η κληρονομιά του στον χώρο της μουσικής και του πολιτισμού άφησε ένα ανεξίτηλο ίχνος στη συνείδηση των ακολούθων του.

Μια σελίδα GoFundMe ίδρυθηκε προς τιμήν του, με σκοπό τη στήριξη των τελετουργικών μνημείων και των τελικών εξόδων του. Σύμφωνα με τη σελίδα, αυτό θα περιλαμβάνει έναν ναό σαμάντι που χτίστηκε στο Ujjain της Ινδίας, «όπου θα έχει ειδικές πούτζα και τελετές που θα εκτελούνται από τους συνομηλίκους του την ημέρα του θανάτου του κάθε χρόνο».

Ένας μικρότερος ναός σαμάντι στον τόπο ταφής του στην Καλιφόρνια σχεδιάζεται επίσης ως «το τέλειο μέρος για να επισκεφθείτε και να διαλογιστείτε με τον Μπαμπάτζι τα επόμενα χρόνια».